Jan Rot - GEANNULEERD

Image

Datum


10 januari  2021

Tijd


16:00 uur

Toegangskaarten


€ 10

RESERVEREN!

Delen

Jan Rot is geboren in Makassar (Indonesië) als zoon van een zendingsarts.  In 1978 begon hij zijn muzikale carrière als zanger, frontman en liedjesschrijver van zijn bands Streetbeats en Ratata, maar in 1982 besloot hij solo verder te gaan. Met op vroege popliedjes geënt 'novelty'-repertoire bracht hij het album Single uit. De titel sloeg, behalve op zijn nieuwe status als soloartiest, op Rots overtuiging dat elk nummer op de elpee in principe een hitsingle moest kunnen zijn.  

In 1990 maakte hij als liedjesschrijver een ommezwaai door van het Engels over te stappen op de Nederlandse taal. Hij profileerde zich, licht ironisch, als een mengeling van Pierre Kartner en de Tröckener Kecks. Het album Hoop & Liefde was het eerste resultaat van deze keuze en het leverde Rot bijval op en bekende Nederlandse artiesten zetten zijn liedjes van Rot op hun repertoire.

In de jaren '90 trokken Rots shows met cabaret en muziek redelijk gevulde zalen door heel Nederland. Boudewijn de Groot noemde in het cd-boekje van Een hele tour Rots album 'Schout bij Nacht' uit 1995 'een van de mooiste Nederlandstalige albums ooit'.

In 2000 sloeg Rot opnieuw een andere weg in, eerst als vertaler en vertolker van wereldhits, maar later ook als hertaler van meesterwerken uit de klassieke muziek. Deze koerswijziging bracht hem opnieuw erkenning. Rot mocht een gouden plaat in ontvangst nemen en wordt soms een "virtuoos hertaler" genoemd. Recensenten waren overwegend positief.  Met ex-Berini Marjolein Meijers (die op 29 november 2020 op het podium van SundayFolk &more staat) deed Rot jarenlang tournees onder de naam "An + Jan", met telkens weer een nieuw pakket vertaalde hits. Ook nu namen vele Nederlandse artiesten ( Astrid Nijgh, Anneke Grönloh, Rob de Nijs, Karin Bloemen, Het Groot Niet Te Vermijden en Bløf met Ongerijmd, op basis van Gilbert O’Sullivan’s Nothing Rhymed) weer nummers van hem op hun repertoire.  Rot veroorlooft zich een flinke portie artistieke vrijheid bij het hertalen, naar eigen zeggen "om zo dicht mogelijk bij de geest van een lied te blijven. Maar de ervaren theatermaker is ook niet vies van een vrolijke noot in zijn repertoire, zoals het nummer Ankie (naar Angie van de Rolling Stones). Frits Spits noemde Jan Rot in diens radioprogramma De Taalstaat “op dit moment misschien wel de beste tekstdichter van Nederland. Die taal lijkt van elastiek, zeg. Hij maakt het onmogelijke mogelijk. Zijn nieuwe album is verreweg het beste wat ie ooit heeft gemaakt, het heet ‘Magistraal’ en daar is geen woord te veel bij gezegd...”.

Op het podium van SundayFolk &more brengt Jan Rot een greep uit zijn bundel “121 van de beste liedjes” ooit.  En anders put hij uit de liedjes in zijn hoofd of in zijn iPad: een  compleet ontzagwekkend groot oeuvre aan eigen liedjes en vertalingen, want onze Jan heeft 25 albums op zijn naam, nog eens tien als mede-hoofdartiest, een zwik musicals en klassieke meesterwerken plus tientallen eigen liedjes en vertalingen voor anderen. Ter plekke maakt hij daar een keus uit en voor het publiek van SundayFolk & More graaft hij zeker parels op waar hij anders niet aan  toekomt. Per mail liet hij weten: ‘Noem het maar Het Beste van Jan Rot, dan zit je altijd goed.

Nog vrij recent werd Jan Rot geïnterviewd door Trouw en De Volkskrant naar aanleiding van het verschijnen van een nieuw boek van hem. Lees hier het artikel in Trouw en hier het artikel in de Volkskrant.

Meer info is te vinden op zijn website en hij is te zien en te beluisteren op You Tube:close

Abonneer je op onze nieuwsbrief!

We houden je gegevens privé en delen je gegevens alleen met derden die deze dienst mogelijk maken. Lees ons privacybeleid voor meer informatie.