Recensie concert Ton Engels 2020

SundayFolk & More Recensies

Deze keer liefst 3 (!) recensies van het concert van Ton Engels en Eric Coenders.

Recensie Jan Groenen

Zondagmiddag hebben de bezoekers van Sunday Folk& More weer een bijzonder concert meegemaakt. Deze keer een Limburgse muzikant met een in het dialect gebracht programma.

De zanger /liedjesschrijver en gitarist Ton Engels heeft samen met bassist Eric Coenders het publiek verrast met een schat aan liedjes. Bij de aankondiging werd al duidelijk dat alles in het plat zou worden gezongen, maar dat was geen verrassing. Dat het Limburgs dialect zich uitstekend leent voor poëzie is weer bewezen.  

De onderwerpen berusten op persoonlijke ervaringen afgewisseld met vondsten uit de directe omgeving, variërend van poëtisch tot humoristisch.

Het concert opende met  het nummer “Hallo Veurjaor”. Daarmee was meteen de  toon van het concert gezet dat met 28 nummers steeds opnieuw wist te boeien.  Met een zeer gevarieerd muzikaal pallet variërend van folk, funk, jazz en pop werden de nummers met verve gebracht, er was zelfs plaats voor een carnavalsnummer! De afwisseling van stijlen maakte het concert, zowel voor als na de pauze zeer aantrekkelijk. De liedjes zijn spitsvondig geschreven en worden op hoogstand muzikaal niveau gebracht met Ton als een heel goed gitarist en Eric als een uitmuntend bassist. Daarbij ligt de stem van Ton heel prettig in het5 gehoor en laat hij het dialect vloeien. Eric laat zich daarbij ook niet onbetuigd als tweede stem. De middag werd afgesloten met een prachtig nummer “Dezen Aovond 3“

Dat ze onmiddellijk twee toegiften gaven en spontaan voldeden aan een verzoek geeft al aan dat deze twee muzikanten volledig op elkaar zijn ingespeeld.  

Als organisatie zijn we blij deze artiesten op ons podium te hebben gehad. Het was weer een goed bestede muzikale  zondagmiddag. Getuige de reacties heeft het publiek het ook erg gewaardeerd.

De sfeer in het gastvrije café was weer prima, het geluid prima verzorgd.

Recensie Jan Duyf

Vanmiddag de eerste vrije middag na de definitieve afsluiting van Horst aan de Maas 800. En meteen het mooiste gedaan wat je dan kunt doen: samen met Henny een optreden bezoeken van Ton Engels & Eric Coenen in de kleine folkclub SundayFolk & More in Sevenum voor een muisjesstil publiek.

Ton Engels laat mij voelen hoe geaard ons dialect is met de grond waarop we leven. De meest vanzelfsprekende taal die er is. Bij Ton Engels op het eerste gehoor frivool en losjes uit de hand, maar als je luistert vol relativerende wijsheid van oude mensen, snerend naar misstanden, humoristisch, teder en bengelachtig nonchalant.

En dat nog eens zeer muzikaal en met veel gevoel samen met Eric Coenen uitgevoerd. Iedere noot wonderschoon op z'n plek. Een klasse apart...

Recensie Pieter Simons

Meteen toen Ton Engels binnenkwam in het gezellige café Evertz van Theo van Gasteren in De Wingerd werd de toon gezet: geen gras er over laten groeien maar meteen van start met een liedje over de naderende lente.

Ton wist zo direct de aandacht te pakken en vast te houden.

De rest van deze geslaagde middag bleef hij het publiek boeien met zijn bijzondere keuze van dialectliedjes: zoals over “Maedjes van 30” (en ouder!), het intieme “Deze Aovend “,het humoristische ritmisch sterke” Tom Dumoulin” en  het melancholiek-komische Cojboy (zonger paerd).

Geen moment verslapte de aandacht en het publiek genoot volop van zijn weergaloze gitaarspel, zijn humor en het hoge tempo waarin zijn liederen de revue passeerden.

Vaker deed zijn optreden even aan Stef Bos denken, zo trefzeker als zijn tekstonderdelen op hun plaats kwamen, waarbij de uitgekiende timing de toehoorders soms even op het verkeerde been kon zetten..

Mooi ook zijn uitgesponnen lofzang op “het Kepel” (zijn geboorteplaats Panningen).

Voeg daarbij de unieke sound van zijn vaste begeleider Eric Coenen die op 5 en 6 snarige bas met zijn fantasievolle loopjes en solo’s liet zien dat hij niet voor niets een van de meest gevraagde begeleiders is bij topartiesten als Ilse de Lange, Gé Reinders en Margriet Eshuijs,  en het moge duidelijk zijn dat SundayFolk& more met Ton Engels en Eric Coenen weer een uitstekende muzikale act in huis had gehaald!