Recensie Iain Matthews

SundayFolk & More Recensies

Zondag 4 oktober speelde de legendarische Iain Matthews op het podium van SundayFolk &more. De belangstelling voor het concert in de coronaproof zaal van De Wingerd was groot: alle beschikbare dertig plaatsen waren al ruim voor vier oktober vergeven. Dat deze belangstelling terecht was bleek al gauw. Iain had er duidelijk zin in deze middag.

In de sfeervol ingerichte zaal schiep hij met zijn persoonlijk getinte songs meteen een heel bijzondere intieme sfeer. Zijn warme stem en zijn treffende gitaarbegeleiding voerde de toehoorders mee naar allerlei plekken waar hij in zijn lange carrière naam had gemaakt. Zijn speelstijl deed soms denken aan Neill Young.

De periode van 1970 tot 1990 – toen Matthews verbleef in de Verenigde Staten - kreeg heel wat aandacht.  Zijn verhalen over die meeslepende tijd lardeerde Matthews met aansprekende songs. Ook de muzikale hotspots van die tijd - Los Angeles en Austin - kwamen uitvoerig aan de orde, evenals zijn muzikale herinneringen aan Fairport Convention en Matthews Southern Comfort. Dat  het a capella gezongen “7 Bridges Road” van zijn hand was en niet van The Eagles was voor uw recensent trouwens nieuw. Hem trof vooral de fraai uitgevoerde protestsong ”The Rat and the Snake” van zijn cd “Camouflage” uit 1995.

In zijn lange 45-jarige carrière heeft Matthews zo’n twintig cd’s uitgebracht, die allemaal deze middag verkrijgbaar waren, ook zijn meest recente album “New Mines” van de heropgerichte Nederlandse versie van  Southern Comfort.

Na de pauze kwam Matthews steeds beter op dreef met songs van de te vroeg overleden Richard Farina, een persoonlijke vriend van Bob Dylan. Farina was actief in de zestiger jaren. Voor die gelegenheid had Matthews zijn gitaar in een open stemming gezet wat de kracht en uitstraling van Farina’s traditioneel klinkende songs zeer ten goed kwam. Ook zijn muzikale  maatje van Fairport Convention,  Richard Thompson, kwam nog even voorbij in het prachtige a capella gezongen “From Galway to Graceland” uit 1976.

Het aandachtige publiek stelde zijn optreden zeer op prijs getuige de enthousiaste verzoeken om een toegift. Iain Matthews was erg op zijn gemak vanmiddag en koos voor  een dubbele toegift .

Algehele indruk: een zeer ervaren artiest die  op alle momenten het contact met het publiek niet uit het oog verloor. Wederom een zeer geslaagde keuze van SundayFolk&more…!

Op de facebookpagina kunt u luisteren naar een aantal songs die Matthews presenteerde.