Recensie Matiz

SundayFolk & More Recensies

Wereldmuziekgroep “MATIZ” (Roermond e.o.) heeft afgelopen zondag19 september het publiek helemaal in de ban gebracht van hun muzikale wereld! Met sprankelend enthousiasme, enorme instrumentale vakkundigheid, geweldige samenzang en een weergaloze variatie aan ritmen!

Vrolijke  en weemoedige klanken uit verschillende delen van de wereld stroomden zonder noemenswaardig oponthoud het sfeervol ingerichte café van de Wingerd binnen.

Een vrolijk bruiloftslied uit Moldavië, een weemoedig klezmerdeuntje uit het rijke Jiddische repertoire, een Amerikaanse folksong, een lied over Che Guevara uit Cuba, een Frans chanson van Django Reinhard. Het was een feest voor het oor en een lust om te zien. Prachtig ook het oude Noord-Italiaanse volksliedje, wat door de mooie meerstemmige zang de juiste lading meekreeg…

Het achtkoppige Matiz bespeelde een zeer uitgebreid instrumentarium, dat volledig tot zijn recht kwam. De viool van Coen Dekkers schmierde er op los, gitarist Joop Janssen had een arsenaal aan snaarinstrumenten tot zijn beschikking die er niet om loog.  Accordeonist John Damen bleek van alle muzikale markten thuis.

Percussionist Twan Wijnhoven in zijn strakke vakkundige begeleiding was ook niet te beroerd af en toe een opzwepende solo ten beste te geven. En bassiste Sophie ondersteunde de muziek uitstekend. Zangeres Brenda Nijsen had het juiste type stem voor deze liederen in al haar schakeringen. Martin Houwkes  zong geconcentreerd en beheerste alle stijlen. En het geheel werd humoristisch en met de nodige anekdotes door fluitist Leon Hajenius aan elkaar gesproken.

Het concert van MATIZ  heeft het begrip “wereldmuziek” een brede en afwisselende invulling gegeven op een muzikaal hoog niveau. Het publiek klapte zich dan ook de handen stuk, zong bij de welverdiende toegift uit volle borst mee en ging met het gevoel ”dat zoiets moois toch nog bestaat ”volop tevreden naar huis.

Meer informatie over Matiz: wereldmuziekmatiz.com.